7.09.2007 г.

Осъдиха писател за убийство, описано в негов роман!

33-годишен полски писател беше осъден на 25 години затвор за убийството на любовника на бившата му съпруга, след като вината на писателя била подробно описана в негов роман, пуснат в продажба след въпросното убийство, съобщи Франс прес.

Съд във Вроцлав в Югозападна Полша осъди Кристиан Бала, защото е поръчал убийството, извършено преди 7 години. Ревността към бившата му съпруга е била мотивът за престъплението, прецени съдът.

Писателят не се призна за виновен. През 2000 г. бизнесмен от Вроцлав е отвлечен, измъчван в разстояние на 3 дни и след това удавен в река.

Преките извършители на престъплението никога не бяха открити. Не е ясно дали жертвата е била в съзнание, когато е била хвърлена във водата, но е сигурно, че е била жива, оповести съдът.

Писателят бил обвинен за убийството през 2000 г., но съдебните органи не открили достатъчно доказателства, за да го осъдят. Сходствата между реалното убийство и престъплението, описано в публикувания три години по-късно роман на Бала, обаче позволили съдебната процедура да бъде възобновена и да бъдат нанесени корекции в обвинителния акт.

Експерти заключили, че има общи неща между персонажа Крис в романа и подбудителя на убийството, що се отнася до биографиите им, социалната им среда, характера и поведението им.

Анализът на описаното в романа не бил единствената индикация за възобновяването на съдебния процес. Полицията открила, че писателят е продал в интернет мобифона на жертвата. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар